PUMPTRACK POLIGON DUGA RESA - svečano otvaranje

Poštovani,

Grad Duga Resa poziva Vas na otvaranje prvog Pumptrack poligona na području Karlovačke Županije.
Svečano otvaranje biti će u petak, 30. travnja 2021. godine, a program otvaranja donosimo u cjelosti:

Datum otvorenja: 30. travnja 2021. (petak)

Demonstratori:

Miha Glavič, profesor tjelesnog odgoja, BMX demonstrator

Matic Flajs, grafički dizajner, Skate demonstrator

Miha Fištravec, učitelj tjelesnog odgoja, BMX demonstrator

Raspored događanja:

15:30 - 15:45:  Svečanost otvorenja pumptrack poligona, govor gradonačelnika ili druga odgovorna osoba

15:45 - 16:00: Otvorenje - tim koji je sudjelovao u projektu (ako tim ima želju proći prvi/počasni krug na poligonu za PR potrebe - imamo BMX bicikle i kacige)

16:00 - 17:15:  BMX radionica - na raspolaganju 8 BMX bicikala i kacige. Program po skupinama.

Oprema:

  • Šator 6x3m - info/gear booth
  • 8 x BMX bicikli
  • 4 x skate - samo za iskusne
  • 10 x kaciga
  • 12 x plastične sofe za sjedenje


S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, pozivamo Vas da nas podržite i prisustvujete programu, uz poštivanje svih nužnih epidemioloških mjera i preporuka!

OSTANIMO ODGOVORNI ! ! !

 

ŠTO JE PUMPTRACK POLIGON?

Pumptrack poligon je:

- atraktivna i sigurna sportska infrastruktura na otvorenom.
- asfaltna kružna staza s ritmički povezanim grbinama i zavojima.
- sportski objekt pogodan za biciklizam, skateboarde, koturaljke, skutere i drugu sportsku opremu na kotačima.
- sportski objekt pogodan za korisnike od 2 do 70 godina.
- mjesto susreta lokalne zajednice.
- inovativan način vožnje promjenom težišta.
- fizički intenzivno kretanje.
- sportska infrastruktura koja poboljšava ravnotežu i koordinaciju.
- sportski objekt koji se može postaviti u neposrednoj blizini korisnika
- izdržljiv objekt koji zahtjeva minimalno održavanje
- zemlja, beton, asfalt ili modularna građevina.

 POVIJEST

Pumptrack poligoni datiraju iz 1970-ih. U to vrijeme su to bile manje verzije BMX staza koje su omogućavale razvoj i sticanje određenih biciklističkih vještina. Pumptrack poligone su preuzeli brdski biciklisti u 90-ima i prilagodili njihovim potrebama. Pumptrack poligoni su građeni od zemlje i počeli su se širiti svijetom na mnogim javnim površinama, pa i u privatnim dvorištima. Napravljeni od zemlje, ti poligoni su bili dostupni svima, ali su bili pogodni samo za bicikliste. Nisu se mogli voziti po lošem vremenu dok se podloga nije osušila. Zbog mehaničkog trošenja i vremenskih pirlika zemljane poligone treba stalno održavati uz posebno znanje i iskustvo. Budući da entuzijasti često gube volju za održavanjem, a zaposlenima u javnim službama nedostaje potrebno znanje i iskustvo u održavanju, upravitelji objektata mogu se brzo optužiti za nemar u slučaju nezgode. Zbog niskih troškova i mogućnosti stalnog prilagođavanja, zemljani poligoni su i danas popularni, posebno za pojedince i klubove koji si ne mogu priuštiti asfaltnu verziju pumptracka, ali također posjeduju potrebno znjanje za postavljanje i održavanje. Zemljani poligon za pumptrack pokušali su nadograditi betonom koji nudi izdržljivost, mogućnost upotrebe u svim vremenskim uvjetima i za korištenje s ostalim sportskim rekvizitima na kotačima. Međutim zbog dugotrajnog procesa gradnje i prema tome i visokih troškova, takvi poligona nije mnogo. Naprotiv, pumptrack poligoni postigli su pravi procvat s asfaltnim premazom. Ima gotovo iste karakteristike kao i beton, ali gradnja je jednostavnija i povoljnija. Od 2015. godine pumptrack poligoni postaju globalni trend na području sportske infrastrukture, osobito se to može uočiti u Sloveniji koja trenutno ima najveći broj pumptracka po glavi stanovnika.

NAČIN UPORABE
Pumptrack poligoni imaju inovativnu metodu pogona u kojoj se za kretanje ne koriste papučice već pomicanjem težišta tijela. Ova vrsta kretanja je fizički intenzivna i omogućuje trening najmlađih, ali i vrhunskih sportaša poput Filipa Flisarja, Žana Koširja, skijačkih skakača itd. Nadalje, vožnja pumptrack poligonom poboljšava razvoj ravnoteže i koordinacije, što je važno za razvoj motoričkih sposobnosti djece i mladih.

VRSTE PUMPTRACK POLIGONA
Pumptrack poligoni u početku su bili zemljani jer je ova vrsta konstrukcije jednostavna i jeftina , a istovremeno olakšava izmjenu i nadogradnju. No, budući da se zemljani poligoni moraju stalno održavati i mogu se koristiti samo s biciklom, graditelji su počeli tražiti trajnija rješenja. U početku su se pojavili betonski pumptrack poligoni, ali onu su vrlo skupi i složeni za provedbu. S druge strane, također su se postavili modularni poligoni od drveta, metala, betona ili kompozitnih vlakana. Takav poligon rješava gore navedene probleme, ali je zbog svoje modularnosti vrlo monoton i samim time manje pogodan za trajno postavljanje. Nasuprot tome, ovi su poligoni idealni za privremene položaje poput raznih događanja, natjecanja itd. Zbog njihove brze i jednostavne montaže i demontaže. Asfaltni pumptrack poligoni pokazali su se najoptimalnijim za vrijeme izvedbe jer su pristupačniji od betonske verzije, raznolikih su oblika, izdržljivi su i otporni na vremenske uvjete, omogućuju vožnju gotovo svim sportskim rekvizitima na kotačima i ne zahtijevaju gotovo nikakvo održavanje. Kao rezultat toga poligoni ove vrste su ujedno i najrasprostranjeniji.

 PROJEKTIRANJE I GRADNJA
Dizajn pumptrack poligona prilagođen je glavnoj ciljnoj publici, broju potencijalnih korisnika, raspoloživim resursima i području i terenu na kojem će se poligon nalaziti. Dizajn pumptrack poligona je toliko raznolik da dodatno povećava njihovu atraktivnost jer je svaki pumptrack poligon obično jedinstven. Pumptrack poligoni se mogu postavljati na malim površinama od 400 m2 nadalje, što omogućava smještaj u urbanim sredinama. S druge strane, takvi poligoni mogu biti postavljeni na površinama od nekoliko tisuća četvornih metara. Manji pumptrack poligoni su posebno pogodni za najmlađe korisnike, veći pumptrack poligoni prikladni su i za starije, iskusnije korisnike kao i za bicikliste i skatere. Prikladna veličina za određenu lokaciju također ovisi o broju potencijalnih korisnika. Najčešći pumptrack poligoni su između 700 i 1000 m2, jer su dovoljno veliki da budu prikladni za starije korisnike i široku paletu sportske opreme.

 SIGURNOST
Pumptrack poligoni izgledaju vrlo raznoliko i možda opasno za neke. Međutim, za razliku od prvog dojma, vrlo su sigurni, što u konačnici potvrđuje i certifikat o usklađenosti s europskim standardima igrališta.

NATJECANJA
Na pumptrack poligonima mogu se organizirati različita događanja i natjecanja. Neki poligoni su posebno dizajnirani za organizaciju natjecanja i omogućuju istodobno utrkivanje dva natjecatelja u oglednom poligonu, u drugim je moguće organizirati natjecanja u vremenskom okviru itd. Kako bismo promovirali ispravnu i sigurnu uporabu mnogobrojnih poligona koje smo izgradili širom Slovenije, u 2018. godini organizirali smo Kup Pumpaj Slovenija, koji je u 2019. godini dodatno nadograđen. Zbog popularnosti, brzo rastući broj takvih poligona širom svijeta i postojeća natjecanja, vožnja pumptrack poligonima na međunarodnom biciklislitčkom udruženju UCI prepoznata je kao službena sportska disciplina. Kao rezultat toga, državna, europska i svjetska prvenstva također će se održati na pumptrack poligonima. Primjerice, ove godine serija Pumpaj Slovenija također će se smatrati državnim kupom, a mi ćemo organizirati državno prvenstvo.

 

#tzp4rijeke #visit4rivers #visit4riverscounty #weekend #EnjoyTheView #mrežnica #kupa #korana #dobra #pictureyourday #dugaresa #generalskistol #bosiljevo #barilović #netretić #safestayinCroatia #inmediasres #visitkarlovaccounty #croatiafulloflife #CroatiaFullOfMagic #familyday #pumptrackdugaresa #pumptrack

 

DSC 0945